Under september och oktober har jag och Gaizt gått intensivkurs på totalt 3 veckor i Orsa. Mycket fin natur och spännande djur, dagarna har varit långa och intensiva med spår, patrulleringar, bas och lydnad så vi har somnat ganska tidigt på kvällarna.
Direkt i anslutning till vår tredje utbildningsvecka får vi offra sista övningsdagen till att förflytta oss till Nynäshamn, vilken gav annan natur och nya dofter och därmed en del utmaningar.

Lördag basar vi upp hundarna och det är inga problem, sen startar vi med spår. Gaizt tar upp spåret men fladdrar en aning och missar första apporten, vi selar på och drar iväg. När vi kommit några hundra meter skuttar 5 rådjur iväg och jag står kvar ett tag innan vi fortsätter. Han fladdrar fortfarande och när han går rakt över en äng och kommer fram till en väg inser jag att han gått på rådjuren. Vi vänder och går tillbaka, virrar runt i en timme men hittar aldrig spåret och jag ger upp. Tack och lov får vi en stunds avbrott och möjlighet till vila efter detta innan det kör igång med 10 minuters fast bevakning med ljudmarkering och påvis till figurant. Redan efter några minuter får han en ljudmarkering och jag visar det även om jag vet att det inte är den rätta (visar sig vara folk nedanför oss). Han tar även den planerade figgen och han håller intresset och går ut mot figuranten. Vi får göra fritt följ och platsliggning med ordergivning och sedan är det direkt ut på patrullering med återpatrullering 250m*2 med vindlega. Nu var vinden ganska svag men han tar den bättre på tillbakavägen, men matte får sig en åthutning då jag inte går ner i låg ställning bara för att Gaizt går upp mot en sten när han vindar. Under patrulleringen kommer det också skott.
Nu är vi rätt möra men det blir ingen vila, jag vattnar upp både mig och Gaizt under de minuter vi har innan vi direkt ska ut på långa patrullstigen med både vind och ljud. Jag sköter mig med halter vid terrängskiften och låg ställning. Gaizt tar ljudet jättefint och då känner jag att vi är i hamn. Vi fortsätter patrulleringen och det är fortfarande dålig vind men han försöker fånga upp nått och "klättrar" i ett litet träd och sätter nosen på ett fågelbo. Nu tror jag det slagit slint helt i huvudet på honom men när vi sedan rundar träddungen så tar han en fin markering på en jacka. Det var naturligtvis den doften som silades genom trädet med fågelbo.
Nu är vi klar för dagen och förutom bas, lydnad och 1 timmes irrande i "spårskogen" så har han gjort totalt 1000meter patrullstig i ett flöde men nu var han en rätt trött kille.
Söndagen fick vi vårt spår 2 och nu var han som vanligt, tar upptaget, spårar och markerar alla föremål. Lite lydnad, inkallning med lockelse och sedan vårt omspår som tyvärr blir i en hästhage, en mycket välanvänd hästhage. Gaizt fattar först inte att han skall hitta ett spår där när det finns ett sånt buffébord av hästskit. När han tagit spåret går det inte många meter innan han kör ner nosen intensivt och jag tänker -Fan det där är ingen passiv markering. Sen inser jag att han försöker döda en sork eller egentligen flera sorkar under resterande spårande. Men vi tar oss fram och till slutet även om han är märkbart störd av omgivning, dofter och djur.
Avslutar dagen och slutprovet med den fasta bevakningen på 50 minuter och hans jobb under den tiden och sedan hans ljudmarkering fick mina ögon att tåras av glädje. Så snyggt avslut!
Terahof Great Gideon "Gaizt" är nu godkänd patrullhund.