Vissa kurser är det inte bara att anmäla sig till. Klev upp tidigt i morse och jag hade förberett ryggsäcken inför dagens inträdesprov för patrullhund. Tanken är ju att Gizmo ska ersätta Izi som tjänstehund så jag kan fortsätta som hundförare i försvaret.
Jag hade svårt att bestämma mig för vilka kläder jag skulle ha då det var  nollgrader och det varnades för regn men jag tog mina fjällräven och långkalsonger och slängde även ner vindbyxorna iallafall. Tur var väl det för på väg till samåkningsplatsen på den översnöande glashala gångvägen gjorde jag ett mindre fint försök till att gå ner i spagat och byxorna sprack.
Gizmo har redan lärt sig att när vi den vägen och matte har ryggsäck väntar roliga saker och han blir knappt hanterbar när vi svänger runt hörnet och han ser de andra. Jag lastar in honom i hundsläpet som han nu är van vid och vi åker 5 mil till grannstaden.
Jag och Gizmo går ut som nummer två och det börjar med hantering där hunden ska acceptera att bli klappad, lyftas, kolla öron o.s.v av någon annan och sedan även gå iväg från föraren och kampa med denna person. Detta har ju Gizmo inte något problem med och någon navelsträng till mig har jag aldrig märkt av, och finns den är den låååång.
Efter det ska han sättas i "Bas", ett utvalt område i skogen där alla hundarna kommer att vara, så jag kopplar upp honom vid ett träd och han får sin fäll och vattenskål innan jag lämnar honom (det finns en person på plats hela tiden). När det sedan är vår tur får jag honom utlämnad till mig av basvakten och vi går iväg för att patrullera. Ganska snabbt gör Gizmo en jättefin vindmarkering och går upp med nosen och jag tvivlar inte en sekund på att det ligger en människa åt det hållet och jag berömmer honom innan vi går vidare.
Ibland är samma saker bra och ibland dåliga och jag vet att "Lilleman" inte är speciellt "nervig" av sig och det ska mycket till innan han bryr sig och då jag hör dåligt så är jag helt fokuserad på honom så att jag ser när han lyfter ett halvt öra  och jag är snabb att "göra en affär" av hans markering och stannar.
Efteråt ska han tillbaka till basen och då upptäcker jag att kättingen som han suttit kopplad med är i tre delar, han har lyckats bända ut flera länkar så jag får köpa något kraftigare åt monstret. Sätter ihop den så gått det går med karbinhakarna och lämnar honom.
När alla hundar gått sin patrullering görs en sista bedömning av hundarnas beteende i basen där det ska vara tyst och lugnt och de ska acceptera att andra personer hanterar dem innan det momentet avslutas.
Kvar är skottprov innan vi får det roliga beskedet att Gizmo är godkänd för att få gå utbildningen.